perjantai 14. syyskuuta 2012

Sofialle uusi istuin

Sofialle alkaa turvakaukalo jäädä pikkuhiljaa pieneksi ja tulikin ajankohtaiseksi alkaa katsella mikä istuin seuraavaksi hankitaan. Turvallisuus tietysti meillä etusijalla, vaan valikoimaa on niin suuri määrä ja kovin erityyppisiä istuimia tarjolla joten kauppoihin se oli lähdettävä kiertelemään ja soviteltava istuimia autoon, sekä Sofiaa istuimiin myös.

Vaatimuksena oli, että istuin olisi saatava kiinni automme isofix-kiinnikkeisiin. Alunperin ajattelimme myös, että Sofian olisi hyvä aluksi matkustaa vielä selkä menosuuntaan..tämä kuitenkin osottautui lähes mahdottomaksi yhtälöksi. Suurin osa istuimista, jotka asennetaan selkä menosuuntaan vievät todella paljon pituusuunnassaan tilaa auton takapenkillä, eivätkä tämän vuoksi mahdu kuljettajan tai etumatkustajan taakse..tai kukaan ei mahdu istumaan tämän istuimen edessä. Lisäksi pelkään tilan Sofialla loppuvan nopeasti kesken, eli ei mahdu enää istuimensa ja takapenkin selkänojan väliin muuta kuin jalat epämukavasti koukussa, jonka vuoksi ei viihdy siinä. Eli olisi taas hetken päästä istuimen vaihto edessä. Ratkaisuksi mietimme käännettäviä, vaan nämä eivät olekaan isofixeillä kiinni molemmin päin..pari markkinoilla olevista saa molemmin päin vaan näissä tuli sitten muut asiat vastaan. Toisessa hinta (599€!!) ja toisessa ei saanut selkänojaa säädettyä makaavampaan asentoon lapsen nukahtaessa.

Sitten aloimme miettiä palkki-istuimia, jotka asennetaan jo alusta asti naama menosuuntaan päin. Tuoli tulee kiinni auton isofixeillä (saa myös ilman isofixejä tätä istuinta) ja lapsen vatsan päälle tulee auton turvavöillä kiristettävä palkki. Kolarin sattuessa lapsen koko ylävartalo myötää liikkeen mukana ja palkki rajoittaa liikkeen määrä, verrattuna 5-pistevyö istuimiin, joissa vain lapsen pää ja niska pääsevät liikkumaan lapsen ollessa vöillä kiinni istuimessa. Tämä alkoi vaikuttaa siltä, mitä haimme. Cybex Pallas(2)-fix olisi siis haluamamme!

Sovitimme Sofiaa istuimeen ja istuinta autoon. Turvavyöt takapenkillä olivat hieman lyhyet, joten tilasin Turvavyö Oy:stä meille turvavyön pidentimen, joka tulee turvavyön ja lukon väliin, problem solved! Lueskelin vielä kolaritestien tuloksia sekä käyttäjien kokemuksia kyseisen tyyppisistä istuimista netistä ja nämä vakuuttivat kyllä. Sitten tutkimaan hintoja, ja yllätys oli kyllä suuri; Suomessa kyseinen istuin lisäsivutörmäyssuojilla maksoi 389€, ilman noita lisäsuojia 289€. Saksasta tilatessa vastaava istuin lisäsivutörmäyssuojilla 207,70€, ja ilman lisäsuojia n. 30€ halvempi. Sieltä siis lähti istuin tilaukseen, sen verran suuri oli hintaero. Tuohon päälle tuli toimituskuluja 12,90€ ja viikossa tuli perille. Kikiwelt.de oli nettikauppa mistä tilasin ja voin kyllä suositella. Alkuperäisessä pakkauksessa eli ihan ehta tuote kyseessä eikä mikään kopio. Väriksi valitsin mukavan kirkkaan punaisen, jaksaa Sofiakin tuota hetken ihastella ja nauttia, tykkää kirkkaista väreistä :D Ostin lisäksi vielä kesäpäällisen tuohon, joka hiostaa vähemmän kuin tuo tuolin oma päällyste.

Jos olisi ollut pienempi hintaero Suomen ja Saksan liikkeiden välillä olisin tosiaankin tuon Suomesta ostanut, olisi mahdolliset takuuasiat olleet helpompia hoitaa vaan noin suuri hintaero pistää jo pohtimaan hankintapaikkaa ja Saksaan päädyimme.



Nyt sitten vain odotetaan että saadaan istuin käyttöön. Sofia saa matkata vielä kaukalossaan niin pitkään kuin mahtuu, istuimeen on vielä hieman liian lyhyt. Tulee tuon kaukalon kanssa kyllä pituus ennemmin vastaan kuin painoraja (13kg, Sofia tällä hetkellä noin 8,3kg). Alkavat turvavyöt jäädä liian alas olan taakse, jolloin kolarin sattuessa luiskahtavat käsien sivuille eivätkä pidä lasta kunnolla paikoillaan enää.

Luulin aikoinani, että kaukalon hankinta on vaikeata kun pitää miettiä painoja ja turvallisuutta ja ties mitä, vaan tämä tuntui kyllä vielä hankalammalta projektilta. Itse kun haluan ainakin miettiä tarkkaan, että mikä olisi sille omalle lapselle turvallinen ja mukava istuin, enkä vain hankintahinnan alhaisuutta. Hankkimamme istuin lisäksi menee Sofialle 36kg asti ja selkänojan poistamalla saa vielä korokejakkarankin käyttöön, eli muuta istuinta ei enää tarvitsekaan hommata. Siinäkin mielessä järkevä hankinta :)

Autoliiton sivuilta muuten kannattaa noita törmäystestien tuloksia käydä katselemassa, ja avata niitä vähän tarkempaan tarkasteluun. Niissä joiden istuinten osalta saatta kokonaisarvosanaa laskea päällisten huono puhdistettavuus, mikä ei turvallisuuteen kuitenkaan vaikuta. Eli katsoa niitä yksittäisiä arvosteluja kaikilta osa-alueilta tarkemmin eikä vain kokonaisarvosanoja tuijottaa, suosittelen! :) Tästä Pallaksesta viime vuoden malli oli saanut arvosteluissa että pieni pään alueen kuormitus etu- ja sivutörmäyksessä ja tämä osaltaan vakuutti että toimii kyllä tämä palkki-ajattelu, vaikka onkin naama menosuuntaan jo näin pienenä.

Kerron täällä omia käyttäjäkokemuksia, kunhan tämän käyttöön saamme. Sitä siis odotellessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrohan toki mielipiteesi minullekin :)