maanantai 18. maaliskuuta 2013

Huolesta soikeana..

Tämä täällä on ollut viime viikon aivan huolesta soikeana luettuaan kauhukseen Väiskin tyttären, ja Haldin siskon, Usman blogista, että Usmalla epäillään olevan epilepsiaa :( Tutkimukset ovat ymmärtääkseni vielä kesken vaan tämä säikähtää jo pelkästä epäilystä, sen verran vakavasta ja pelottavasta sairaudesta on kyse!

Väiskillä ei koko 8v aikana ole ollut mitään viitettä tuohon suuntaan, eli olisi kyllä jo puhjennut jos olisi geneettistä epilepsiaa geeneissään kantanut. Samoin Haldi ei ole osoittanut mitään viitettä myöskään tuohon suuntaan, eli toivottavasti pojat saavat jatkossakin olla oireettomia. Tietysti toivon sydämeni pohjasta, että Usmankin kohdalla lopulta päädytään johonkin toiseen diagnoosiin ja saa viettää elämäänsä ilman kohtauksia.

Tiedonkulullisesti tämä tieto olisi olennaista saada tietysti kasvattajallekin nopeasti, koska epilepsia on perinnöllinen sairaus ja siten jokainen ilmi tullut diagnosoitu tapaus, ja omalla kohdallani jopa epäily, vaikuttaa jalostusvalintoihin. Kasvattajalle asiasta myös ilmoitin ja oli asiasta yhtä järkyttynyt kuin itsekin olen. Eli tämä asia vaikuttaa hyvinkin moneen asiaan, vaikka ymmärrän toki että huoli omasta koirasta vie aina pisimmän korren.

Haldillahan on nyt muutaman viikon ikäiset pennut niiden emän hoivassa kasvamassa, ja tämä tieto Usman tilanteesta kuuluu myös pentujen osalta asiaankuuluville ihmisille, koska riski on olemassa että Haldillakin tämä geeni on. Totta kai vielä odotetaan Usman kohdalta lopullista diagnoosia, mutta pentujen emän omistajan kanssa asiasta pitkä tovi juteltiin ja olikin pitkä pohdinta, että miten asian kanssa tulisi toimia. Salailemaan ei asian kanssa missään nimessä lähdetä eli pentujen uusille kodeille infotaan myös tämä uutinen.

Haldille oli suunnitelmissa myös toinen pentue tässä lähiaikoina, vaan uskon tämän projektin nyt menevän ainakin siihen asti jäähylle, että Usman tilanteeseen saadaan lisätietoa. Itselläni raja menee siinä, että epilepsia-koirien sisaruksia en mielelläni jalostukseen käytä. Vaikka epätodennäköistä onkin, että samasta pentueesta monella tuo sairaus-geeni olisi jos yhdellä todetaan vaan eipä näiden asioiden kanssa pidä leikkiä, tulee suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Väiskin nyt uskon olevan turvallisilla vesillä, koska ikää on jo tuon verran. Tarkastin tilanteen myös pentueen emän osalta ja Saanalla on kaikki hyvin eli sielläkään ei tietoa mistä tämmöinen geeni olisi tullut..eli suvun puolesta ei pitäisi rasitetta olla. Joten katsotaan jos Usman osalta saamme jossain kohtaa lisätietoa asiasta..

Hannes Lohen geenitutkimusryhmä tekee kovin töitä koirangeenien tutkimusten parissa ja toiveissa tottakai onkin että tähänkin sairauteen saadaan joskun geenitesti käyttöön myös lappalaiskoirille.

Odottavan aika vaan on niin kamalan pitkä ja seurailenkin täällä omia koiriani silmä kovana tästä eteenpäin varmasti..suurensuuri halaus Usmalle ja Usman omille ihmisille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrohan toki mielipiteesi minullekin :)